

Del 1 – Introduksjon
Del 2 – Vin
-
Sensorisk trening
-
Alkoholholdige drikker og deres historie
-
Alkohol og helse
-
Introduksjon - Vin
-
Vitikultur
-
Vinproduksjon
-
Modning
-
Vinfeil

Del 3 – Verdens viner
Alle vinproduserende land av betydning, med underliggende regioner, vil bli behandlet.
Gjennomgående temaer:
-
Historikk
-
Lovgivning og kategorisering
-
Klima, jordsmonn og druetyper
-
Vitikultur og produksjonsmetoder
-
Viktige produsenter
-
Vinstiler
-
Sensorisk vurdering
-
Kvalitetsvurdering
-
Vin og mat
-
Marked og trender
Fagutdanning – Vin og Brennevin (Sommelier)
Utdrag med forbehold om endringer
Fagoversikt
Del 4 – Brennevin og øl
Del 5 – Bransje og jobb
Øl:
Ølproduksjon, øltyper, ølservering, øl og mat.
Brennevin:
Følgende brennevinstyper vil bli behandlet:
-
Vodka
-
Cognac, Armagnac, Brandy
-
Akevitt
-
Whisky
-
Fruktbrennevin
-
Marc, Grappa
-
Rom
-
Tequila
-
Genever, gin
-
Likører
-
Øvrig brennevin
Gjennomgående temaer:
-
Produksjonsmetoder
-
Viktige regioner og produsenter
-
Anvendelsesområder
-
Kategorisering/kvaliteter
-
Sensorisk vurdering
-
Historikk og marked
Det vil bli gjennomført bedriftsbesøk i løpet av studiet.
-
Følgende yrker/roller og kompetanse-områder vil bli behandlet:
-
-
Vinkelnerens/kjellermesterens oppgaver
-
Vin og mat
-
Vinkart
-
Kaffe, te, vann, sigarer, sjokolade
-
Import og salg av øl, vin og brennevin
-
Vinmonopolet
-
Kostnadsberegning – "fra produsent til glass"
-
Distribusjon/logistikk/likviditet
-
Etablererkunnskap
-
Alkoholloven
-
Trender, økologi, fairtrade
Del 6 – Prosjektoppgave
Studiet omfatter en selvvalgt, bransjerelatert prosjektoppgave innen hovedområdene servering eller import/salg/produksjon. Oppgaven løses individuelt. Studentene kan velge å gjennomføre oppgaven i grupper av inntil 3 studenter. Prosjektoppgavens tema forhåndsgodkjennes av skolen. Oppgaven har et omfang tilsvarende 3 ukers studieinnsats.
-
Historikk
-
Lovgivning og kategorisering
-
Klima, jordsmonn og druetyper
-
Vitikultur og produksjonsmetoder
-
Viktige produsenter
-
Vinstiler
-
Sensorisk vurdering
-
Kvalitetsvurdering
-
Vin og mat
-
Marked og trender

Karakterskala og vurderingskriterier
Bestått Fagutdanning forutsetter bestått teoretisk og praktisk eksamen samt godkjent prosjektoppgave.
Oppmelding til eksamen forutsetter deltakelse i minimum 85% av undervisningen. Deltakelse regnes ut fra gjennomførte nettstudier og samlinger.
Beverage Academy benytter karakterskala fra A til E for bestått (der A er høyeste og E er laveste karakter) og F for ikke bestått.
A – Fremragende: En prestasjon som klart utmerker seg. Kandidaten viser svært høyt kunnskapsnivå, svært god vurderingsevne og en høy grad av selvstendighet og kritisk tilnærming til fagstoffet.
B – Meget god: Meget god prestasjon. Kandidaten viser meget god vurderingsevne og selvstendighet i behandlingen av fagstoffet.
C – God: En jevnt god prestasjon som er tilfredsstillende på de fleste områder. Kandidaten viser god vurderingsevne om de viktigste områdene og elementene i fagfeltet.
D – Nokså god: En akseptabel prestasjon med noen vesentlige mangler. Kandidaten viser en viss grad av vurderingsevne og selvstendighet.
E – Tilstrekkelig: Prestasjonen tilfredsstiller minimumskravene, men heller ikke mer. Kandidaten viser liten vurderingsevne og selvstendighet.
F – Ikke bestått: Prestasjon som ikke tilfredsstiller de faglige minimumskravene. Kandidaten mangler kunnskap om/forståelse av sentrale sider ved eksamensstoffet.



















