top of page
BA_characters-36.png
BA_characters-18.png

Del 1 – Introduksjon

Del 2 – Vin

  • Sensorisk trening

  • Alkoholholdige drikker og deres historie

  • Alkohol og helse

  • Introduksjon - Vin

  • Vitikultur

  • Vinproduksjon

  • Modning

  • Vinfeil

BA_characters-23.png

Del 3 – Verdens viner

Alle vinproduserende land av betydning, med underliggende regioner, vil bli behandlet.

Gjennomgående temaer:

  • Historikk

  • Lovgivning og kategorisering

  • Klima, jordsmonn og druetyper

  • Vitikultur og produksjonsmetoder

  • Viktige produsenter

  • Vinstiler

  • Sensorisk vurdering

  • Kvalitetsvurdering

  • Vin og mat

  • Marked og trender

Fagutdanning – Vin og Brennevin (Sommelier)

Utdrag med forbehold om endringer

Fagoversikt

Del 4 – Brennevin og øl

Del 5 – Bransje og jobb

Øl:
Ølproduksjon, øltyper, ølservering, øl og mat.

Brennevin:
Følgende brennevinstyper vil bli behandlet:

  • Vodka

  • Cognac, Armagnac, Brandy

  • Akevitt

  • Whisky

  • Fruktbrennevin

  • Marc, Grappa

  • Rom

  • Tequila

  • Genever, gin

  • Likører

  • Øvrig brennevin

Gjennomgående temaer:

  • Produksjonsmetoder

  • Viktige regioner og produsenter

  • Anvendelsesområder

  • Kategorisering/kvaliteter

  • Sensorisk vurdering

  • Historikk og marked

Det vil bli gjennomført bedriftsbesøk i løpet av studiet.

  • Følgende yrker/roller og kompetanse-områder vil bli behandlet:

  •  

  • Vinkelnerens/kjellermesterens oppgaver

  • Vin og mat

  • Vinkart

  • Kaffe, te, vann, sigarer, sjokolade

  • Import og salg av øl, vin og brennevin

  • Vinmonopolet

  • Kostnadsberegning – "fra produsent til glass"

  • Distribusjon/logistikk/likviditet

  • Etablererkunnskap

  • Alkoholloven

  • Trender, økologi, fairtrade

Del 6 – Prosjektoppgave

Studiet omfatter en selvvalgt, bransjerelatert prosjektoppgave innen hovedområdene servering eller import/salg/produksjon. Oppgaven løses individuelt. Studentene kan velge å gjennomføre oppgaven i grupper av inntil 3 studenter. Prosjektoppgavens tema forhåndsgodkjennes av skolen. Oppgaven har et omfang tilsvarende 3 ukers studieinnsats.

  • Historikk

  • Lovgivning og kategorisering

  • Klima, jordsmonn og druetyper

  • Vitikultur og produksjonsmetoder

  • Viktige produsenter

  • Vinstiler

  • Sensorisk vurdering

  • Kvalitetsvurdering

  • Vin og mat

  • Marked og trender

Karakterskala og vurderingskriterier

Bestått Fagutdanning forutsetter bestått teoretisk og praktisk eksamen samt godkjent prosjektoppgave.

Oppmelding til eksamen forutsetter deltakelse i minimum 85% av undervisningen. Deltakelse regnes ut fra gjennomførte nettstudier og samlinger.

Beverage Academy benytter karakterskala fra A til E for bestått (der A er høyeste og E er laveste karakter) og F for ikke bestått.

A – Fremragende: En prestasjon som klart utmerker seg. Kandidaten viser svært høyt kunnskapsnivå, svært god vurderingsevne og en høy grad av selvstendighet og kritisk tilnærming til fagstoffet.
B – Meget god: Meget god prestasjon. Kandidaten viser meget god vurderingsevne og selvstendighet i behandlingen av fagstoffet.
C – God: En jevnt god prestasjon som er tilfredsstillende på de fleste områder. Kandidaten viser god vurderingsevne om de viktigste områdene og elementene i fagfeltet.
D – Nokså god: En akseptabel prestasjon med noen vesentlige mangler. Kandidaten viser en viss grad av vurderingsevne og selvstendighet.
E – Tilstrekkelig: Prestasjonen tilfredsstiller minimumskravene, men heller ikke mer. Kandidaten viser liten vurderingsevne og selvstendighet.
F – Ikke bestått: Prestasjon som ikke tilfredsstiller de faglige minimumskravene. Kandidaten mangler kunnskap om/forståelse av sentrale sider ved eksamensstoffet.

bottom of page